Informatie

Maak kennis met de Roothaangroep en met de grootste jeugd- en jongerenorganisatie ter wereld.

Wat is Scouting?

Scouting staat voor uitdaging

In Nederland is Scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie.
Scouting zorgt voor een leuke en spannende vrijetijdsbesteding. De vereniging biedt ieder kind een veilige en leerzame speelomgeving en biedt uitdagende activiteiten voor jongeren. Wereldwijd zijn ruim 40 miljoen kinderen en jongeren lid van Scouting.

 

Scouting staat voor uitdaging

Gericht op leeftijd

Bij Scouting draait het om uitdaging en plezier! Om elk lid dit op de juiste manier te bieden, hebben wij speltakken. Elke leeftijdscategorie heeft een eigen speltak. Bij onze jongere speltakken verbeeldt de leiding één van de themafiguren uit het verhaal en gebruikt doorgaans de betreffende naam als aanspreektitel.

Gevarieerd aanbod

Onze activiteiten zijn gebaseerd op de spelvisie van Scouting Nederland. Deze spelvisie gaat uit van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Het werken met acht activiteitengebieden brengt variatie aan in het programma. Elk activiteitengebied bestaat uit een verzameling van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen. De indeling in de acht activiteitengebieden is voor iedere speltak gelijk.
Wanneer een jeugdlid de leeftijdsgrens van een speltak bereikt heeft “vliegt” hij/zij, tijdens een speciale groepsopkomst, over naar de volgende speltak.

Gevarieerd aanbod

Opleiding en training

Wij hebben als doel in elk team voldoende gekwalificeerde en deskundige leiding te hebben. Daarnaast zijn al onze kaderleden in het bezit van een VOG.
De opleiding van onze leiding gebeurd gedeeltelijk intern via onze praktijkbegeleider, maar wordt aangevuld via trainingen van de Scouting Academy.

Scouts zie je overal!

Onze leden dragen tijdens scoutingactiviteiten de Scoutfit, het Scouting uniform, met daarbij de bruine groepsdas. Het uniform en de das zijn handig voor herkenning, want je komt ons overal tegen. In de Koekendaal tijdens een opkomst, maar ook in het centrum van Doetinchem tijdens de kindervrijmarkt op Koningsdag, koopzondagen, de dodenherdenking en diverse andere activiteiten.

Scouts zie je overal!

Roothaangroep

De Roothaangroep is een gemengde scoutinggroep voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar. Onze groep is aangesloten bij de vereniging Scouting Nederland, de overkoepelende organisatie van scoutinggroepen in Nederland.

Roothaangroep
Historie

Historie

Onze groep werd opgericht rond 1937, als een katholieke verkenners-(jongens)groep en vernoemd naar pater Jan Philip Roothaan, die leefde van 1785 tot 1853. Omdat Pater Roothaan de rang had van Pater Generaal in de Jezuïetenorde, leidde dit tot de groepsnaam: "Generaal Roothaan".


Halverwege de jaren zestig werden de meisjes van de Martikagroep opgenomen in de Roothaangroep. De Martikagroep was een katholieke meisjesgroep met een Gidsen- en Kabouterafdeling. Sindsdien is de Roothaangroep een gemengde groep gebleven. De jongens en meisjes bleven nog tot in de jaren tachtig in afzonderlijke subgroepen verdeeld. Daarna zijn in een paar jaar tijd alle subgroepen per leeftijdscategorie samengevoegd tot gemengde speltakken.


In de jaren zestig en zeventig werd de samenhang met de katholieke kerk, zoals overal in de samenleving, zwakker. In 1976 is de band met de katholieke kerk verbroken.
In datzelfde jaar is naast de Roothaangroep de 'Stichting Generaal Roothaan' opgericht.

In juni 2008 is de groep overgegaan in een vereniging, met als officiële naam "Scouting Roothaangroep Doetinchem". De stichting is in stand gebleven en functioneert sindsdien als een beheerstichting.

Roothaanhoeve

Sinds 1980 is de Roothaangroep gehuisvest in de Roothaanhoeve, in het recreatiepark de Koekendaal. De hoeve bestaat uit een oude Saksische boerderij en drie blokhutten. In 2014 is er gestart met de bouw ter vervanging van de gedateerde blokhutten. Door de hoge waterstand kreeg de bouw een financiële tegenslag en lag deze een tijdje stil. In de zomer van 2016 kreeg de nieuwbouw weer groen licht.

Eind 2016 kreeg de Roothaangroep wederom een tegenslag, op 19 september werd de boerderij verwoest door een brand. Kort hierna is de nieuwbouw hervat en halverwege 2017 zal de groep gebruik maken van de nieuwbouw met als naam “‘t Hanehuus”. Zodra de bouw van het Hanehuus voltooid is worden de pijlen gericht op de herbouw van de boerderij.

Roothaanhoeve

Organisatie

Groepsbestuur

Het groepsbestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de groep: de kwaliteit van het spel, voldoende leiding en een financieel gezonde vereniging.

Erik
Voorzitter
Erik
Voorzitter

Zelf ben ik als kind altijd lid geweest en toen heb ik een super tijd gehad. Dit blijft dan altijd kriebelen. Ik heb ooit tijdens een opkomst gevraagd of ze nog een leiding konden gebruiken. Dit konden ze, toen ben ik altijd blijven hangen. Dit was bij de Scouts. Toen ben ik doorgegaan naar de explorers en uiteindelijk ben ik nu adviseur bij de Roverscouts. Mijn favoriete opkomst is een actief programma met doe- en denkopdrachten. Ik ben zelf dan ook het beste in organiseren en pionieren. Ik heb dan ook veel mooie herinneringen. Als ik er dan een uit moet kiezen is dat er een toen ik zelf nog een jeugdlid was. Toen moest ik met een vriend de ‘ZweTo’ (Zweettocht) lopen. Dat is een spannende tocht met allerlei leuke en uitdagende opdrachten. Ik kan mij nog steeds dingen hiervan herinneren. De zomerkampen zijn toch wel het hoogtepunt van het jaar! Mijn scouting droom is het moment dat beide gebouwen en het terrein helemaal klaar zijn!

Bram
Penningmeester
Bram
Penningmeester

Scouting staat voor mij voor leuke activiteiten en de gezelligheid. Ik ben bij scouting gekomen via mijn kinderen. Zij zijn op dit moment een welp en een scout. Ik ben dan ook begonnen als bestuurslid. Ik vind dan ook heel veel opkomsten leuk, zolang het maar actief en creatief is.
Mijn beste scouting techniek is geld zoeken. Mijn leukste scouting herinnering is dan ook het afsluiten van een lening voor de nieuwbouw tegen 1% rente! Ik zie dan ook ontzettend uit naar de dag dat er twee mooie nieuwe clubgebouwen staan in het groene park de Koekendaal.

Marinus
Secretaris
Marinus
Secretaris

Ik zit op scouting, omdat ik het gewoon zo leuk vind! Ik ben er bij toeval terecht gekomen. Toen kwam ik binnen als welp. Mijn favoriete opkomsten zijn altijd vernieuwend en uitdagend. Ik ben zelfs nog leiding geweest van de gidsen en de verkenners, allebei heb ik dit 1 jaar gedaan. Toen werden het scouts. Ik ben 15 jaar scoutsleiding geweest. 7 jaar explorer leiding en nu ben ik 2 jaar adviseur bij de roverscouts. Waar ik goed in ben weet ik niet precies, als ik echt moest kiezen dan koos ik voor pionieren. Ik zit nu al 33 jaar op scouting, mijn favoriete herinnering wordt daarom best lastig. Maar mijn favoriete toekomst droom weet ik wel. Dat is voor de groep in ieder geval een mooi terrein. De droom voor de speltakken is dat we straks zoveel leden hebben dat we straks alle speltakken dubbel draaien.

Corina
Groepsbegeleidster
Corina
Groepsbegeleidster

We zijn een echt scouting gezin. Het begon allemaal bij mijn man. Dankzij hem ben ik enthousiast geworden. Dit enthousiasme hebben wij ook overgebracht op de kinderen. Mijn favoriete opkomst bestaat uit veel lol en gezelligheid, dit heb ik dan ook proberen te bereiken in mijn tijd als bever leidster.
Mijn allergrootste scouting droom is dat onze groep gezond blijft en nog een lang bestaan mag hebben. Dat het mag blijven voelen als een grote Roothaan familie!

Jaap
Praktijkbegeleider
Jaap
Praktijkbegeleider
Rick
Communicatie/PR
Rick
Communicatie/PR
Hanke
Gegevensbeheerder
Hanke
Gegevensbeheerder

Ik vind de roothaangroep een geweldige club met creatieve mensen! Mijn kinderen waren al eens lid van de scouting en zo ben ik binnengekomen als ouder. Het allerleukste spel is voor mij een bosspel. Maar ik houd me vooral bezig met het gegevensbeheer. Al mocht ik als moeder van een welp al mee op kamp en het mooiste kampthema was: ‘Boer zoekt vrouw.’
Mijn grootste scouting droom is dat er over een tijd 2 hele mooie gebouwen staan.

Ouderraad

De Ouderraad is een groep enthousiaste ouders die dient als een klankbordgroep voor onze leiding en het bestuur. Het is de bedoeling dat de Ouderraad zoveel mogelijk een afspiegeling is van alle speltakken, die in de Groepsraad fungeert de Ouderraad als spreekbuis namens alle ouders. Daarnaast helpt de Ouderraad bij diverse activiteiten.

Wilt u zich ook inzetten voor de ouderraad? Neem dan contact met hen op via: ouderraad@roothaangroep.nl

Stichting

De Stichting Generaal Roothaan is een beheerstichting en houdt zich bezig met het onderhoud en het verhuur van de gebouwen.

Pim
Voorzitter
Pim
Voorzitter
Bram
Penningmeester
Bram
Penningmeester

Scouting staat voor mij voor leuke activiteiten en de gezelligheid. Ik ben bij scouting gekomen via mijn kinderen. Zij zijn op dit moment een welp en een scout. Ik ben dan ook begonnen als bestuurslid. Ik vind dan ook heel veel opkomsten leuk, zolang het maar actief en creatief is.
Mijn beste scouting techniek is geld zoeken. Mijn leukste scouting herinnering is dan ook het afsluiten van een lening voor de nieuwbouw tegen 1% rente! Ik zie dan ook ontzettend uit naar de dag dat er twee mooie nieuwe clubgebouwen staan in het groene park de Koekendaal.

Jasper
Secretaris
Jasper
Secretaris
Sander
Verhuur
Sander
Verhuur
Open vacature
Onderhoud
Open vacature
Onderhoud
Erik
Groepsbestuur
Erik
Groepsbestuur

Leidingteams

Elke speltak beschikt over een eigen leidingteam. In elk leiding team zijn de functies van teamleider, secretaris en penningmeester verdeeld. De teamleiders komen regelmatig bij elkaar in het teamoverleg waarbij zij de stand van zaken in de leidingteams bespreken.

Invalpool

Wanneer er een leiding van een speltak afwezig is kunnen ze contact opnemen met de invalpool. Deze groep bestaat uit vooral oud leiding die niet meer wekelijks actief bij een speltak wil zijn, maar zich nog graag inzet voor de groep.

Kookstaf

De kookstaf, of door henzelf Kitchen Crew genoemd, bestaat uit een aantal enthousiastelingen die de groep ondersteunen op culinair gebied. Tijdens groepsactiviteiten en kampen verzorgen zij op een scouting waardige manier de innerlijke mens.

Ellen
Manager
Ellen
Manager

Waarom ik lid ben van scouting? Waarom niet! Scouting is awsome, uitdagend en een hele goede plek om jezelf te (leren) zijn. Hoe ik er terecht ben gekomen is een lang verhaal. Om die kort te maken: Ik zat eerst bij een andere scoutinggroep waar ik op mijn 12e gestopt ben… een week later miste ik de buitenlucht en ging ik bij de Roothaan kijken als scout tijdens een jota/joti. Na 18 jaar ben ik nog steeds niet weg te krijgen! Ik houd ervan om lekker te koken met mijn matties van de kitchen crew en lekker ongezouten grappen te maken. Ik kan ook erg genieten van opkomsten die survival-achtig zijn en waar je goed vies bij kunt worden. Ik houd ervan om lekker te koken en creatief bezig te zijn. Mijn mooiste herrineringen zijn er heel wat. Bijvoorbeeld het paintballen in polen, hiken in kandersteg (zwitserland) op weg naar de Freundehutte, rallyracen (3x) met de welpen in lochem, het RSA-kamp in Veere, in de modder rollen tijdens de scout-in ‘15, stopmotion filmpjes/videoclips maken tijdens jotihunts… Het zijn er zoveel! In de toekomst zie ik ons graag primitief koken voor de hele groep, een kookboek samenstellen voor scouts die op kamp gaan. En mezelf zie ik op hoge leeftijd nog door de modder rollen of van groene heuvels afrennen.

Mark
Chef de cuisine
Mark
Chef de cuisine

Ik noem mezelf graag: 'Chef de cuisine’. Een lid van de grote Roothaan familie. Dit ben ik al sinds ik 7 jaar ben, als welpje kwam ik toen binnen bij deze groep. Als de grote chef is mijn favoriete opkomst dan natuurlijk ook culinair. Het liefst ook zo primitief mogelijk, lekker old school, mijn beste scouting talent.
Mijn grootste scouting droom is het blijven van: Een bloeiende, groeiende en veelzijdige groep!

Vera
Entremétier
Vera
Entremétier

De roothaangroep is voor mij mijn tweede familie. Als 6 jarige heeft mijn vader, mijn broer en mij meegenomen naar de open dag van de Roothaan, ik ben nooit meer weggegaan. Vroeger was mijn mooiste opkomst een mooi potje stratego in het bos met kaarten. Een potje trefbal of een opkomst waarbij we gingen koken. Tegenwoordig geniet ik er meer van om iedereen weer te zien en lekker bij te kletsen met elkaar onder het genot van een heerlijk (door de kitchencrew) gekookt hapje en een drankje. Mijn favoriete scouting techniek is kamperen. Tenten opzetten, koken, buiten zijn en socializen. Ik heb een heleboel leuke herinneringen.
Een nachtspel, tentje plat, de hike/dropping met aansluitend zomerkamp in belgië, de bonte avonden, het kamp in Koblenz, blikjes leger voedsel eten in de sneeuwstorm etc. Mijn scouting droom is om de kitchen crew verder te ontwikkelen en uit te breiden. Nieuwe keukenspullen voor de nieuwbouw en de crew. Bijvoorbeeld om buiten primitief te koken en de speltakken nieuwe technieken aan te leren. Misschien wel een specifieke badge uitzoeken of ontwikkelen voor het koken en hier actief mee bezig zijn binnen de hele Roothaangroep!

Peter
Rôtisseur
Peter
Rôtisseur
Chris
Chef de garde de nuit
Chris
Chef de garde de nuit

Sponsoren

Onze groep kan niet zonder hulp van bedrijven en particulieren. In de vorm van een geldbedrag of goederen leveren zij een positieve bijdrage aan de Roothaangroep.

Wilt u onze groep steunen, neem dan contact op met: sponsor@roothaangroep.nl

Nieuwbouw

't Hanehuus

In 2016 en 2017 is er hard gewerkt om de realisatie van ons nieuwe clubhuis een feit te maken. Het resultaat mag er zijn! Sinds juni 2017 is 't Hanehuus beschikbaar voor verhuur aan verenigingen en particulieren. 

Klik hier voor meer info.

't Hanehuus
De wanden staanHet dak wordt geplaatstDe dakpannen worden gelegdDe kozijnen zijn geplaatstHet trasraam wordt geplaatst

Herbouw boerderij

Met de oplevering van 't Hanehuus in het verschiet richt de Roothaangroep haar pijlen op de volgende uitdaging: de herbouw van de afgebrande Roothaanboerderij. We blijven hiermee hard werken aan een vernieuwd scoutingterrein: een prachtige plek in het groen, met veel gebruiksruimte binnen en buiten, voor leuke en uitdagende activiteiten!

Op dit moment bevindt de herbouw van de boerderij zich nog in een oriënterende fase waarbij hulp uit iedere hoek welkom is. Wilt u uw steentje bijdragen aan de herbouw van de boerderij? Neem dan contact op met de bouwcommissie.