Stam

Na een drukke week is het heerlijk thuiskomen bij je Scouting familie. Rustig de week doornemen of flink aan de slag met uitdagende programma's, wat jij wil!

Leeftijd: 21+
Opkomst: 22:00 tot 0:00 uur

Je tweede familie

Het laatste station van de scoutingspeltakken is de Nunc Est Bibendum stam, of kortweg "de Nunc". Iedere vrijdagavond, na de jeugdopkomsten, komt de stam bij elkaar in de Vierde Blokhut, een gezellig honk met een hoog kroeggevoel. Het is het moment bij uitstek om gedachten uit te wisselen met andere speltakleiders, Scoutingactiviteiten te doen die bij jouw speltak niet haalbaar zijn of gewoon gezellig te kletsen rond een kampvuur. Het gros van de stamleden zit al sinds jonge leeftijd met elkaar op Scouting, waardoor er binnen de stam een echt familiegevoel heerst. 

Blader door de Stam-agenda
Anouk
Anouk
Armand
Armand
Bjorn
Bjorn
Bram
Bram

Scouting is gewoon super tof! Vooral het samen, wat heel belangrijk is, binnen scouting vind ik een heel mooi gegeven. Dit heb ik eerst zelf als jeugdlid mogen ervaren en nu mag ik het als leiding overdragen aan de jeugdleden. Mijn ouders waren al jaren lid bij scouting in onder andere Deventer, Doetinchem en Oud-Beijerland. Toen ik naar Doetinchem verhuisde met mij hebben ze me gelijk opgegeven bij de Roothaangroep. Ik was toen nog maar 5 jaar oud. Een bever dus! Mijn favoriete opkomst is er een met veel (jeugd)leden, gezelligheid en goed weer. Grote spelletjes doen of bezig zijn met scouting technieken vind ik heel leuk. Stiekem zijn britsebulldog en levend stratego mijn favoriete opkomsten. Mijn beste scouting talent is toch wel kampvuur verhalen vertellen met leuke sketces, liedjes en keiharde yells. Daar vind ik mijzelf toch wel B I J Z ondergoed, bijzonder, bijzonder, bijzonder goed in! Mijn mooiste kamp herinnering is de wereldjamboree in 2011 in Zweden. Samen met mijn broertje (Mark Kroes) en heel veel andere nederlandse scouts zijn we samen naar Zweden afgereisd om een kamp mee te maken met 40.000 scouts uit 146 landen. Mijn grootste scouting droom is om nog heel lang actief te mogen zijn bij scouting en dan vooral bij de Roothaangroep! Er zijn zoveel leuke en gezellige jeugdleden en leiding om je heen, daar wil ik nog lang niet weg.

Chris
Chris
Cindy
Cindy

Scouting is een leuke vrijetijdsbesteding, de gezelligheid van de groep is groot en je kunt er je ervaringen doorgeven, bijvoorbeeld de jeugdleden waarmee je later weer leiding geeft.
Ik ben bij de roothaan begonnen als welpenleiding en later werd ik beverleiding. Mijn favoriete opkomst is toch wel een groepsactiviteit. Daar waar we met alle speltakken samen zijn om samen iets leuks te doen. Zelf ben ik het beste in improviseren, iets wat heel erg van pas komt als je bever leidster bent. De allermooiste herinnering is toch het veelbesproken rally kamp in Lochem. Het thema dat ook meerdere malen is terug gekomen. Mijn scouting droom is toch wel dat ik aan alle speltakken leiding heb gegeven.

Eefje
Eefje
Ellen
Ellen

Waarom ik lid ben van scouting? Waarom niet! Scouting is awsome, uitdagend en een hele goede plek om jezelf te (leren) zijn. Hoe ik er terecht ben gekomen is een lang verhaal. Om die kort te maken: Ik zat eerst bij een andere scoutinggroep waar ik op mijn 12e gestopt ben… een week later miste ik de buitenlucht en ging ik bij de Roothaan kijken als scout tijdens een jota/joti. Na 18 jaar ben ik nog steeds niet weg te krijgen! Ik houd ervan om lekker te koken met mijn matties van de kitchen crew en lekker ongezouten grappen te maken. Ik kan ook erg genieten van opkomsten die survival-achtig zijn en waar je goed vies bij kunt worden. Ik houd ervan om lekker te koken en creatief bezig te zijn. Mijn mooiste herrineringen zijn er heel wat. Bijvoorbeeld het paintballen in polen, hiken in kandersteg (zwitserland) op weg naar de Freundehutte, rallyracen (3x) met de welpen in lochem, het RSA-kamp in Veere, in de modder rollen tijdens de scout-in ‘15, stopmotion filmpjes/videoclips maken tijdens jotihunts… Het zijn er zoveel! In de toekomst zie ik ons graag primitief koken voor de hele groep, een kookboek samenstellen voor scouts die op kamp gaan. En mezelf zie ik op hoge leeftijd nog door de modder rollen of van groene heuvels afrennen.

Esmy
Esmy

Bij scouting kun je blijvend ontwikkeling van bever tot aan leiding en van leiding tot betere leiding. Het blijft altijd leuk en leerzaam. Ik kwam in 2015 bij de roothaangroep, ik zocht een nieuwe uitdaging. Een deel van onze vriendengroep zat erbij en ik ging mee kijken. Uiteindelijk bleef ik hangen en werd ik welpenleiding. Zelf ben ik op mijn 9e begonnen als welpje bij scouting en ben ik ook nog bever leidster geweest! Mijn favoriete opkomst is een opkomst waarbij kinderen en leiding plezier hebben en dingen leren. Waarin ze ook lekker druk en actief rond rennen en aan het eind bij je komen hangen en vertellen hoe leuk het was en hoe moe ze wel niet zijn. Mijn mooiste kampherinnering was er eentje bij de roverscouts, in zwitserland. Ik stond halverwege een berg samen met Marinus en Tim de rest was al voor ons uit gerend. We hadden honger en daardoor viel Tim zelfs bijna flauw. We probeerden met zijn drieën om te top te bereiken. Toen we nog een uurtje moesten, konden we Bjorn ons al uit zien lachen op de top. Onze redding waren toen misschien wel de stroopwafels van Marinus. Mijn grootste scouting droom is regionaal sterk staan, ook samen met de andere scouting groepen. Waarin we samen ideeën uitwisselen en samen leuke activiteiten organiseren. Een lopende jungledag en een groeiende RSW horen daar zeker bij. Een persoonlijke droom is leiding geweest zijn van alle speltakken!

Ferson
Ferson
Frank
Frank
Hans
Hans
Jaap
Jaap
Jasper
Jasper

Ik ben "oud" begonnen met Scouting (15 jaar toentertijd), bij de RSA van de Roothaan. In de tussentijd ben ik welpenleiding, beverleiding en Blauwe Vogelleiding geweest.

Tegenwoordig ben ik lid van de Nunc (onze stamgroep) en secretaris van het Stichtingbestuur, waar ik probeer meer te leren over het besturen van de groep - en tegelijkertijd het gevoel van wat er speelt in de groep over te brengen naar het bestuur.

Binnenkort ga ik beginnen aan een nieuwe uitdaging als adviseur bij de nieuwe roverspeltak.

Hoogtepunt van al die jaren Scouting is toch wel om zoveel jeudgleden te zien opgroeien van blije bevers en welpen naar blije leiding, enthousiast vrijwilligers en vrienden.

Jasper
Jasper
Jorik
Jorik

Ik houd van buiten zijn en op avontuur gaan. Scouting was daarom ook echt mijn ding. Ik kwam op scouting via Sahi (Jetske Roebers). Ik hielp al een aantal jaar mee op kneuterkamp toen ik door haar gescout werd als leiding. Ik heb zelf nooit bij een jeugd speltak gezeten, maar dat maakt het voor mij zeker niet minder leuk. Mijn favoriete opkomst is een sport en spel thema of uitdagende scouting technieken. Ik houd van lekker bezig zijn. Mijn beste scouting techniek is dan ook wel knopen leggen en vuur maken. Ik draag deze kennis dan ook met alle liefde over aan de welpen. Mijn grootste scouting droom is een heel mooi welpenkamp in de jungle.

Karina
Karina

Via vrienden ben ik in 2008 bij de Roothaangroep gekomen als Blauwe Vogel leiding.
Uit de opkomsten en kampen met de Scouts haal ik veel voldoening en plezier.
Het is mooi om de (persoonlijke) groei te zien die de Scouts doormaken totdat ze overvliegen naar de volgende speltak. Mijn favoriete opkomst is een mooi groot spel met verschillende uitdagingen voor alle scouts. Bananen Battle is dan wel één van mijn favorieten, samen met het breeklichtjes-spel.
Qua scouting technieken vind ik routetechnieken het leukst! De techniek kent zoveel varianten die op leuke manieren toe te passen zijn in de praktijk. De uitdaging is om dit enthousiasme over te brengen bij de Scouts.
Mijn mooitste kamp-herinnering heb ik aan de GPS-hike in Ede, voor het eerst was de dag-hike voor de scouts één van de leukste dingen tijdens het zomerkamp, daar is het dus gelukt om het plezier van de routetechnieken over te brengen. Ik kan niet wachten om nog een keer een soortgelijke hike met puzzels, raadsels en zoekopdrachten te maken.

Kars
Kars
Kevin
Kevin
Leon
Leon

Mijn scouting tijd begon allemaal met het kantoor van mijn vader op de Koekendaal. Zo ben ik er als welpje ingerold, nu ben ik zelf al een aantal jaar erg trots welpenleiding. Ik ben daarbij goed in het hebben van veel spullen. Ik bewaar eigenlijk vanalles, dit noem ik dan ook mijn scouting talent. Ik wil graag nieuwe dingen maken. Voor weekendkampen of zomerkampen tover ik dan ook graag het nodige materiaal tevoorschijn voor een mooi decor, hier kan ik echt voldoening uithalen. Scouting is voor mij even iets heel anders, een echte uitlaatklep. Mijn allergrootste scouting droom is: “Vooral doorgaan!”.

Maarten
Maarten
Mark
Mark

Het begon allemaal bij mijn ouders. Ze zijn vroeger allebei leiding geweest bij een scoutinggroep. Zij wilde mij ook kennis laten maken met scouting en die hebben mij daarom op een zaterdag naar de Roothaangroep gebracht. Als bevertje kwam ik binnen en ik ben nooit meer weggegaan. Mijn favoriete opkomst is een opkomst waar de kinderen lekker veel bewegen en op een speelse manier de scouting technieken leren. Toch houd ik zelf het meest van koken. Mijn favoriete kamp herinnering is als welp. Toen mochten wij met een zomerkamp een nacht buiten slapen. Dit was met het indianen kamp. We sliepen niet zo buiten of in een gewone tent, maar in een super grote tipi! Echt super gaaf! Mijn favoriete scouting droom is dat er een beter beeld komt van scouting naar de omgeving. Zodat iedereen weet hoe super tof, cool en leuk scouting is om te doen. Zodat meer kinderen op scouting gaan.

Mark
Mark

Ik ben, al sinds ik 7 jaar was en als welpje binnenkwam bij deze groep, lid van de grote Roothaan famili. Mijn favoriete opkomst is op het culinaire gebied. Het liefst ook zo primitief mogelijk, lekker old school, mijn beste scouting talent.
Mijn grootste scouting droom is het blijven van: Een bloeiende, groeiende en veelzijdige groep!

Mischa
Mischa
Niels
Niels
Odyle
Odyle

Ik ben al lid van de Roothaan sinds ik 8 jaar ben, ik ben begonnen als welpje. Door de leuke, uitdagende wekelijkse activiteiten, kampen en het groepsgevoel binnen de speltakken en de hele Roothaangroep ben ik sindsdien niet meer weg te slaan. Ik ben binnen gekomen via mijn vader die was vroeger, heel vroeger ook jeugdlid. Mijn favoriete opkomst ziet er actief, divers en uitdagend uit voor alle deelnemers, met ruimte voor teambuilding en individuele ontwikkeling en vooral heel erg veel lol! Mijn beste scouting techniek is het kletsen met kinderen. De tijd vliegt dan echt voorbij. Toch ben ik het liefste in het bos en vooral als we dan kamperen. Mijn scouting droom is het horen van de kinderen dat ze een leuke (of een leuk kamp) hebben gehad en als ik het dan zelf ook nog eens leuk vond dan is mijn droom vervuld. Gelukkig gebeurd dat regelmatig.

Peter
Peter
Ralf
Ralf

Ik ben binnengekomen als welp op mijn 7e. Mijn beste vriend was hier een paar opkomsten wezen kijken en besloot dat scouting ook echt iets voor mij was. Ik ben er nog steeds, dus hij had zeker geen ongelijk. Scouting is een heerlijke, welkome afwisseling op het dagelijkse 9-tot-5 leven. De kinderen zitten vol energie en weten dat over te dragen op jou, met als gevolg dat ik eigenlijk nooit met tegenzin naar Scouting ga. Een van de mooiste aspecten van Scouting is dat je je hele Scouting-loopbaan meemaakt met dezelfde groep leeftijdgenoten, waardoor je relatie groeit van "speelkameraadjes" naar "vrienden" tot "bijna-familie". Dat familiegevoel is binnen onze groep heel sterk, en ik denk dat het wekelijks bijeenkomen als Stam hier een groot aandeel in heeft.
Bij het maken van programma's probeer ik mijn eigen tijd als Scout voor de geest te halen, en te bedenken "wat zou IK, als Scout, een supergaaf programma vinden". Meestal leidt dat tot fanatieke bosspellen waar kinderen met verschillende talenten (snel of sterk zijn, de tactiek goed kunnen bepalen, stiekem zoeken of rondsluipen, een team aanvoeren, etc.) hun ei in kwijt kunnen. Voor onze groep wens ik een gezonde vereniging, qua financiën, onderkomen en ledenaantal. Zelf lijkt het me erg gaaf om een keer met de Stam een week op zomerkamp te gaan.

Rick
Rick

"Ik ben op mijn zevende als welpje bij de Roothaangroep begonnen. Nadat ik zelf alle speltakken doorlopen had, ben ik welpenleiding geworden. Dit heb ik een aantal jaar gedaan en daar ben ik mee gestopt toen ik als contactpersoon communicatie actief werd in het groepsbestuur. In die rol was ik, tot de zomer van 2022, verantwoordelijk voor alle externe communicatie uitingen van de groep: nieuwsbrieven, persberichten, flyers en andere drukwerk. Naast mijn werk voor de groep en mijn activeiten als landelijk vrijwilliger, ben ik ook actief de regio. Sinds begin 2020 is de naam van de regio veranderd in Scouting Achterhoek, iets waar ik als regiovoorzitter natuurlijk erg trots op ben!!"

Sander
Sander
Sander
Sander
Sjoerd
Sjoerd

Scouting is goed voor je ontwikkeling en het is een gezellige club. Ik kwam erbij, omdat ik op vrijdag avond op een paar vrienden zat te wachten, doordat ze van scouting af kwamen. Ik ben toen een keer meegegaan. Ik kwam binnen als RSA lid. Inmiddels ben ik scoutsleiding. Tijdens mijn favoriete opkomst gaan we pionieren. Ik houd wel van een beetje uitdaging. Zo was er bijvoorbeeld het scoutskamp van vorig jaar. De kinderen werden toen gedrild door een aantal veteranen. Toen kwamen ze erachter dat wij als leiding helemaal niet zo erg zijn.
Mijn grootste scouting droom is toch wel de Scout-In van 2021, voornamelijk omdat daar heel veel leiding aan mee doen uit heel nederland, die je kunt leren kennen en hun eigen ideeën en programma's meenemen en je daar mee kan doen aan diverse, leuke en gezellige teambuildings activiteiten.

Tim
Tim

Scouting verveelt niet, ik zit al vanaf de scouts bij de groep en ben nooit meer weggegaan. Ik ben inmiddels zelf scoutsleiding. Ik houd zelf van een actief buitenprogramma, vooral als het te maken heeft met uitdagende scouting technieken. Bijvoorbeeld pionieren, een kampvuur maken of route technieken. Vroeger als scout hield ik ervan om de boel met mijn vrienden op stelten te zetten en de grenzen op te zoeken. Een leuke herinnering is daarbij de dag waarbij we in een trekkerband van de heuvel af mochten rollen. Ik hoop nog lang leiding te mogen zijn, zodat ik mezelf nog veel meer kan ontwikkelen. Ook lijkt het me tof om dit jaar met de roverscouts weer een leuk kamp neer te zetten in Zweden.

Vera
Vera

De roothaangroep is voor mij mijn tweede familie. Als 6 jarige heeft mijn vader, mijn broer en mij meegenomen naar de open dag van de Roothaan, ik ben nooit meer weggegaan. Vroeger was mijn mooiste opkomst een mooi potje stratego in het bos met kaarten. Een potje trefbal of een opkomst waarbij we gingen koken. Tegenwoordig geniet ik er meer van om iedereen weer te zien en lekker bij te kletsen met elkaar onder het genot van een heerlijk (door de kitchencrew) gekookt hapje en een drankje. Mijn favoriete scouting techniek is kamperen. Tenten opzetten, koken, buiten zijn en socializen. Ik heb een heleboel leuke herinneringen.
Een nachtspel, tentje plat, de hike/dropping met aansluitend zomerkamp in belgië, de bonte avonden, het kamp in Koblenz, blikjes leger voedsel eten in de sneeuwstorm etc. Mijn scouting droom is om de kitchen crew verder te ontwikkelen en uit te breiden. Nieuwe keukenspullen voor de nieuwbouw en de crew. Bijvoorbeeld om buiten primitief te koken en de speltakken nieuwe technieken aan te leren. Misschien wel een specifieke badge uitzoeken of ontwikkelen voor het koken en hier actief mee bezig zijn binnen de hele Roothaangroep!

Yde
Yde
Tjibbe
Tjibbe
Meer nieuws van de Stam? Bekijk alle nieuwsberichten

Kom eens langs

De Stam bestaat grotendeels uit leiding, kaderleden en andere vrijwilligers die zich inzetten voor onze groep. Wil je in een informele sfeer kennismaken met de Roothaangroep en haar vrijwilligers? Kom dan een keer langs op vrijdagavond in de "Derde Blokhut".

Je gegevens

Wat we verder graag willen weten

* = Verplicht veld

Meedoenarrangement

Gemeente Doetinchem heeft voor inwoners met een laag inkomen een regeling, het Meedoenarrangement. Het Meedoenarrangement heeft een gevarieerd aanbod voor inwoners om mee te doen aan de samenleving. Het aanbod is onderverdeeld in drie onderdelen: Sport en cultuur, (bijvoorbeeld zwemles of bezoek aan een theater), Educatie (bijvoorbeeld schoolmateriaal of een workshop gezond koken) en Welbevinden (bijvoorbeeld een dagje uit). Per onderdeel kan gekozen worden uit activiteiten van deelnemende aanbieders. Scouting Roothaangroep is een van de aanbieders. Als product hebben we het jaarlidmaatschap van onze groep en de bijdrage van de zomerkampen. Voor meer informatie kijk op de site van de gemeente Doetinchem.

Meedoenarrangement