Zomerkamp Scouts 2023 Giesbeek - Expeditie Roothaan

Het meest uitdagende kamp van het scoutingseizoen heeft dit jaar weer plaats gevonden, het zomerkamp! Dit jaar was het extra uitdagend vanwege het Expeditie Robinson thema.

Op zaterdagochtend begon de eerste beproeving voor de scouts want dit jaar moesten ze zelf fietsen naar het scoutingterrein in Giesbeek. Hier aangekomen werden de scouts ingedeeld in kamp noord of kamp zuid. In deze kampen zouden zij de rest van de week gaan strijden. Elk van de patrouilles kregen ook hun eigen totem, een prachtige balk die zij de hele week met zich mee zouden dragen. Natuurlijk moesten er zoals altijd tenten opgezet worden maar de keuken kregen ze nog niet, deze konden zij de volgende dag pas verdienen. De dag werd afgesloten met een eilandraad, hierin streden de patrouilles van het verliezende kamp zodat ze niet op duivelseiland (buiten) hoefde te slapen. Na een hevige strijd was er een patrouille die toch heerlijk buiten mocht slapen onder de tarp, dit vonden ze stiekem juist wel leuk.

De zondagochtend begon met het bouwen van de stormbaan die ze later zouden moeten afleggen. Elke patrouille bouwde een obstakel, de leiding hielp ook door het bouwen van een toren in het water als spetterende afsluiting van de stormbaan. Na het bouwen moest er worden gestreden voor de snelste tijd om een nominatie voor duivelseiland te voorkomen. Na het afleggen van de stormbaan hadden ze hun keukens verdiend maar in echte Robinson stijl was ook hier een twist. De scouts gingen een grote keuken bouwen per kamp in plaats van de individuele keukens, door de hitte was dit een flinke uitdaging maar zeker niet het laatste van de dag. Een heuse storm was op komst waardoor de scouts moesten schuilen in hun tenten. Het geluk dat ze hadden was dat ze werden verwend met een hamburger klaargemaakt door de leiding waardoor ze de tent niet uit hoefden.

Op maandagochtend moesten de scouts vroeg klaar staan want het was hike dag, dit jaar op de fiets. De hike begon met een nogal ongewone routetechniek, namelijk een flowchart waar sommige nog nooit van hadden gehoord. Als overmaat van ramp misten sommige herkenningspunten ook nog maar gelukkig hingen er vervangende kaartjes #rode prullenbak. Na een prachtige tocht langs Doesburg, de Posbank en met een boot overtocht kwamen de scouts met veel energie weer op het terrein want ze vonden de hike te kort. Het avondeten was natuurlijk chili con carne waar niet iedereen blij mee was maar op Robinsoneiland ben je natuurlijk blij met al het eten dat je krijgt. 's Avonds werd er ontspannen met een potje weerwolven en natuurlijk de eilandraad.

Dinsdagochtend kregen de scouts de kans om de snoepvoorraad bij te vullen. Ze zijn op de fiets vertrokken naar Zevenaar om daar te kunnen shoppen, snacks te halen en er werd zelfs een gameboy gekocht. Terug op het kamp stond er een verrassing te wachten bij de poort van het terrein. Er stond een douanepost die ging controleren op illegale handelswaar. De meeste kinderen hadden bescheiden geshopt maar er zijn ook tassen met wel 3 kilo snoep en mobieltjes gevonden die natuurlijk niet mee mochten. 's Middags werd er gezwommen bij Rhederlaag zodat iedereen kon afkoelen. En 's avonds konden de scouts hun resterende energie kwijt met het renspel Totemroof.

Woensdag mochten de kinderen lekker uitslapen voor een rustig programma. Ze kregen vandaag drie verschillende workshops die zeker van pas kwamen op Robinsoneiland. Ze hebben leren koken met wilde planten van onze special guest Kirsten het kamphoofd, leren bouwen van beschutting met alleen een zeil en geleerd hoe ze hun mes moeten slijpen. Na deze rustige dag hebben de kinderen shoarma gegeten en ook 's avonds een speciale versie van weerwolven van wakkerdam gespeeld bij het kampvuur.

Donderdagochtend was het heel vroeg want vandaag gingen ze naar het openluchtmuseum en dat is wel 20 km fietsen. De eerste verrassing was al snel toen bleek dat ze met de bus mochten en een keer niet hoefden te fietsen. Dit betekende natuurlijk heerlijk zingen in de bus. Aangekomen in Arnhem bleek het niet het openluchtmuseum maar de dierentuin waar ze heen gingen. De scouts hebben hier de hele dag heerlijk kunnen rondlopen en de innerlijke Freek Vonk losgelaten. Terug op het kampterrein stond er friet klaar en hebben de scouts hiervan mogen genieten. Na het eten begon de grote voorbereiding op de bonte avond. Er waren dit jaar vele geweldige optredens die door iedereen werden gewaardeerd, er was zelfs een scouting the musical en een liedje voor de leiding die zeker voor een emotioneel moment zorgde gezien het afscheid van Sander Hallebeek en Ralf. Op deze laatste avond mochten de kinderen die dat wilde buiten slapen als mooie afsluiting.

Vrijdag was natuurlijk de minst leuke dag: opruimen en naar huis. Het opruimen ging vlot waardoor we op tijd op de fiets naar huis zaten. De fietstocht ging snel doordat de scouts goed doorfietsten en we de wind in de rug hadden. Maar het zou geen scoutskamp zijn zonder verrassingen zoals een lekke band 900 meter voor de verzamelplaats. Hierna was het helaas tijd om afscheid te nemen.

Scouts, dank voor de geweldige week. Fijne vakantie en tot volgend scouting seizoen!

Sponsoren
Wij willen de sponsoren van dit jaar bedanken, hierdoor hebben wij weer extra leuke dingen kunnen regelen en mede hierdoor is het uitstapje naar Burgers' Zoo mogelijk gemaakt!

De sponsoren van dit jaar waren:

Distrimex


Groepsfoto (nu de shirts nog wit zijn...)
Klaar voor vertrek
Onderweg, langs de Oude IJssel
Tussenstop bij Doesburg
Aangekomen op het terrein
De supermarkt was voorbereid op onze komst!
Het eerste avondspel: puzzelen
Het eerste avondspel: puzzelen
Het eerste avondspel: puzzelen
Het eerste avondspel: puzzelen
De Eilandraad filmcrew, mede mogelijk gemaakt door Inbussleutel TV Producties
De Eilandraad
Overnachten op Duivelseiland
Zondagochtend: stormbaan
Zondagochtend: stormbaan
Zondagochtend: stormbaan
Zondagochtend: stormbaan
Zondagochtend: stormbaan
Zondagochtend: stormbaan
Zondagochtend: stormbaan
Zondagochtend: stormbaan
Met aan het eind een frisse duik
Met aan het eind een frisse duik
Na het afbreken van de stormbaan konden er keukens gebouwd worden
Wentelteefjes!
Wentelteefjes!
:S :| :D
Onderweg naar de stad
Als je totem in het water valt...
Kampvuur
Kampvuur
Weer een nacht op Duivelseiland overleefd
Je eigen mes slijpen
Je eigen mes slijpen - en daarna testen
Op zoek naar wilde planten
Op zoek naar wilde planten
Een brandnetel experiment
En dan koken met de gevonden planten
Zelfgemaakte eiersalade
Lokale gangsters
Hoeveel wasknijpers passen er op een gezicht?
In de Burgers' Zoo
In de Burgers' Zoo
In de Burgers' Zoo
Bij het kampvuur
Bonte avond
Overnachten in de buitenlucht
Overnachten in de buitenlucht
Klaar om terug te fietsen
Nog een laatste groepsknuffel