Zomerkamp 2017 Eerde

 

Zaterdag
Op zaterdagochtend 8 juli stonden 18 Scouts te trappelen om op zomerkamp te gaan in het Overijsselse Eerde (om-en-nabij Ommen). Bijgestaan door het leidingteam, bestaande uit Jeanine, Karina, Mark, Odyle, Ralf, Sjoerd, Tim en gelegenheidsleiding (en voormalig Scoutsleiding) Jaap, vertrokken zij rond het middaguur richting het labelterrein van Scouting Eerde. Ommen was bekend terrein voor een deel van de leiding en een paar kinderen, omdat we hier in 2014 ook hebben gestaan op het nabijgelegen labelterrein Ada’s Hoeve.

Het labelterrein lag in de buurt van kasteel Eerde en werd begrensd door het riviertje de Regge. Bij aankomst stond het water laag, waar de koeien die de aangelegen ligweide met ons deelden dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Je moest dus niet raar opkijken als er tijdens het zwemmen ineens een pootjebadende koe naast je stond te “kletteren”.

Wij stonden op veld “Ridderwoud”, wat (niet geheel ontoevallig) aansloot op het kampthema “Middeleeuwen”. Ons terrein bestond uit een groot perceel met hoge naaldbomen, een kampvuurkring en zelfs een eigen waterkraan! Dit alles op een steenworp afstand van het toiletgebouw.

Na aankomst op het kampterrein had de leiding een verrassing in petto: t-shirts! Iedere patrouille kreeg zijn eigenlijk kleur shirt: rood, groen of blauw, en paars voor de leiding. Hierna werd het tijd om het kamp in te richten, oftewel tenten opzetten en keukens pionieren.

De zaterdagavond werd gevuld met het spel “Bom.com”, waarbij de kinderen floppy disks (“3D-geprinte Save-icoontjes”) met illegale software van een online zwarte markt proberen te onderscheppen. Na een glansrijke overwinning door team “A met een beetje B” werd er nog even bijgekletst bij het kampvuur, waarna de kinderen naar bed gingen om te slapen (lees: de snoepvoorraad halveren en vervolgens tot 5 uur ‘s nachts in een sugar rush rechtop in bed zitten).

Zondag
De zondag stond de kampdoop op het programma. De kampdoop is een soort “proeve van bekwaamheid” waarbij scouts die voor het eerst meegaan op zomerkamp laten zien dat zij de juiste skills bezitten om het een week op kamp te overleven. De kampdoop bestond dit jaar uit een klein parcourtje waarbij er eerst over een glad zeil de Regge in werd gegleden. Na een klein stukje zwemmen volgde een geur- en smaaktest waarbij de scouts ketchup, zout, stroop en andere etenswaren van elkaar dienden te onderscheiden. Hierop volgde het zwaarste onderdeel: bergop klimmen op een in groene zeep doordrenkt zeil waar ook nog eens een camouflagenet overheen ligt! Dat klinkt lastig en dat was het ook, maar met een beetje hulp van de oudere kinderen is het ze allemaal gelukt! Om de kliederbende compleet te maken werd de kampdoop afgesloten met een potje “Vla-Twister”.

Vies maar voldaan konden de nieuwe scouts dan eindelijk een duik in de Regge nemen om zich af te spoelen. De oude scouts restte eerst nog een berg om op te ruimen, maar ook zij konden zich hierna snel bij de andere scouts voegen.

De dag werd afgesloten met een avondspel “Ontvoer de kasteelheer”, waarbij eigenlijk helemaal geen kasteelheren werden ontvoerd, maar da’s een ander verhaal. De patrouilles probeerden bij elkaar levens te stelen door onderlinge potjes “rock-paper-scissors”. Eens in de 10 minuten werd de centrale vlag gehesen, wat het begin van de vlaggenroof inluidde. De eerste patrouille die vervolgens de vlag van een andere patrouille wist te bemachtigen en deze inlevert bij de centrale post, kreeg 10 punten. Hierna volgde een battle tussen twee kampioenen van beide patrouilles, waarbij de winnaar nog eens 10 punten kreeg. De dief kon zijn punten dus verdubbelen, en de patrouille waarbij de vlag gestolen is kon de schade ongedaan maken. De Van Adel-aars gingen er uiteindelijk met de eer vandoor.

Maandag
Voor maandag stond de hike op het programma. De hike bestond dit jaar uit een biathlon: eerst een deel lopen, gevolgd door een stuk fietsen. Het weer was top, met alleen op het allerlaatst een klein buitje. De snelste patrouille was ditmaal de Boeren onder leiding van Tijmen, die zelfs zo snel waren dat ze al vóór de leiding bij de laatste fietspost waren!

Na de hike stond de scouts een heerlijke maaltijd van sterrenchefs Jaap en Ralf te wachten: nacho’s en chili con carne! De avond werd gevuld met een potje “Wedden dat”, waarbij de patrouilles steeds 1-2 afgezanten stuurden om te strijden in een korte uitdaging - waaronder ballonworstelen, 30 Seconds, suikerklontjes stapelen en origami. Helaas gooide de regen op het eind roet in het eten.

Dinsdag
Dinsdag stond er een themadag gepland. In de ochtend werd er eerst “gekwallebald”, wat door gebrek aan een modderige akker uiteindelijk neerkwam op rugby waarbij de bal in een kuil gegooid moest worden. Al gauw kregen we bezoek van een groep Explorers - vanaf dat moment lag de aandacht van onze meiden ook ergens anders. Uiteindelijk waren de Explo’s wel in voor een potje kwalleballen tegens ons All-star team. Na een harde strijd moesten we helaas het onderspit delven - zelfs met inzet van leiding Jaap en Odyle bleken “Badslipperboy” en zijn cohorten te sterk/snel/groot voor onze jongens. Het werd uiteindelijk 5-2.

Die middag zouden er vlotten gebouwd worden, maar door de regen werd enige flexibiliteit in het programma vereist. Uiteindelijk werd het een thema/spelletjesmiddag, waarbij in iedere keuken een ander spel te doen was. Had je daar even geen zin in, dan mocht je natuurlijk ook gewoon lekker kletsen in je tent. Het eten werd die dag door de kinderen zelf bereid in een zogeheten “hikebom”, een dichtgevouwen envelop van aluminiumfolie met daarin aardappels/rijst, groente en vlees. Dat er niemand ziek is geworden om hij zijn hikebom te vroeg van het vuur haalde, is een klein wonder. De dag werd afgesloten met een zeer uitgebreid potje “Weerwolven & Waaghalzen” om het kampvuur.

Woensdag
Woensdag was onze stad/zwemdag. Het plan was te gaan fietsen naar Hardenberg, maar door de nog immer aanwezige regen en het feit dat sommige scouts helemaal geen regenpak bij zich hadden (doh!), is ervoor gekozen om toch maar te pendelen tussen het kampterrein en Hardenberg. In Hardenberg was het weer niet veel soeps, maar het zwembad was gelukkig overdekt. Na een paar uur heerlijk bijgetankt te hebben in zwembad en sauna, kon er weer naar huis gependeld worden. Die avond hebben de scouts het mysterie van de moord op de kasteelvrouw opgelost. Dit jaar met een unicum: voor het eerst wisten álle patrouilles voor het einde van het spel de moordenaar, het wapen en het motief aan te wijzen! Spoiler alert: het bleek de kasteelheer te zijn, die de stalknecht probeerde te doden met een vergiftigd glas melk, dat ongelukkigerwijs in de handen van zijn vrouw terecht kwam. :(

Donderdag
Donderdagochtend was een gescheiden jongens-/meidenochtend. De jongens gingen eropuit om hun eigen boog in elkaar te knutselen. Het bleek een hele opgave om de juiste tak van het juiste soort hout te vinden en deze binnen de tijd ook nog eens tot boog om te toveren, maar het is een paar mannen gelukt. De dames - die eindelijk eens van het mannelijke gebral af waren - bogen zich over het maken van Middeleeuwse armbandjes gemaakt van touw en/of frisdrank lipjes, wat tevens geen makkelijk klus bleek.

Na de jongens-/meidenochtend hadden we een uurtje over - genoeg tijd voor een bezoekje aan de nabijgelegen ijsboerderij (tevens bierbrouwerij, al was deze tot ongenoegen van de leiding helaas gesloten). Een mooie locatie voor een groepsfoto!

Die middag zijn we gaan vlotvaren - dat was de bedoeling althans.
De kampstaf had het nodige materiaal klaar gelegd: per vlot 4 tonnen, 8 palen en een berg touw. Nadat het materiaal naar de Regge versleept was, begonnen de patrouilles aan de bouw van hun vlotten. De bedoeling was om als snelste naar de leiding een stuk verderop te varen, daar een codewoord te ontvangen en vervolgens terug te varen en het codewoord door te geven bij de start positie. Ook werd er beoordeeld op de snelheid van het bouwen en de degelijkheid van de constructie. Dit laatste ging bij de ene patrouille wat meer voorspoedig dan bij de andere.
Door alle regenval van de afgelopen dagen stond het water een flink stuk hoger en was van het strandje niets meer te zien. Toen alle patrouilles eenmaal hun vlot in het water hadden liggen kon de race beginnen. Gelukkig was het niet koud deze dag dus zou het niet uitmaken als de scouts een beetje nat zouden worden, de meesten hadden ook al zwemkleding aangedaan. Na een aantal meter schoot van een patrouille de eerste ton al los waardoor zij eigenlijk al uit de race lagen, maar ze bleven nog wel doorgaan en onderweg verloren zij nog een ton en wat balken. Van de andere patrouilles bleef het vlot wel intact en haalden zij de post waar zij het codewoord konden halen wel. De stroming was behoorlijk sterk, dus terug roeien was bijna niet te doen, toch heeft een patrouille dat wel gehaald. Het was een chaotische race met als resultaat: veel natte scouts! Over de uitslag wordt nog steeds getwist, dus laten we het op een gelijkspel tussen de Boeren en het Coningkrijk houden.

Donderdagavond is traditioneel de bonte avond. Dit jaar was het programma klein maar fijn (leermomentje voor de leiding van volgend jaar: iets meer erop hameren dat er een bonte avond aankomt ;-) ). Zo was er een lange voordracht van Loreley - geheel in Engels! - een Dobble-sketch, een spannend verhaal van Sjoerd en een spectaculaire vuurshow van Sjoerd, Jaap en Ralf. Na een kort maar krachtig potje Weerwolven was het alweer tijd voor de laatste nacht slaap.

Vrijdag
Op de (voor de kinderen) laatste dag werd er begonnen met het opruimen van de tenten en keukens, wat al gauw zo’n halve dag in beslag neemt. Rond half 2 waren de eerste ouders op het terrein, en kon de aanhanger ingepakt worden en konden de fietsen op de vrachtwagen (bedankt papa-Thijs!) geladen worden.
Na een emotioneel afscheid werden de kids weer terug naar Doetinchem gebracht, terwijl de leiding nog een nachtje langer bleef om puin te ruimen en te vieren dat er weer een geslaagd zomerkamp op zat!

Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde
Zomerkamp 2017 Eerde