Voorjaarskamp 2017

Het is weer lente en dan betekent: Tijd voor het voorjaarskamp!
Afgelopen weekend was het zover. Vrijdag avond kwamen de scouts met gezonde spanning en volle tassen aan bij scouting, waar natuurlijk eerst de spullen in de aanhanger gepakt moesten worden, zodat we konden vertrekken naar de locatie. Toen dat gedaan was gingen alle kinderen en de leiding op weg naar het kamp. Na een kleine drie kwartier rijden kwamen we aan bij ons kamp terrein in Borculo, waarna de scouts natuurlijk zo snel mogelijk alles wilde zien, maar helaas wachtte er eerst de altijd zware taak van het tenten opzetten.


Met een beetje hulp van de leiding hier en daar, was die klus geklaard en konden de tenten worden ingericht met de slaapspullen. Na het tenten opzetten was het tijd voor het avond spel.
De guerrilla tocht! De scouts kregen per groep een kaart mee met een aantal gemarkeerde plekken waar ze langs moesten om een duimpje verdienen, maar onderweg moesten ze wel goed oppassen dat ze niet gepakt werden door onze hunters, die in auto's rondreden om de scouts te pakken.
Als de groepjes bij alle controle posten waren geweest mochten ze weer terug naar het terrein lopen, maar omdat het al aardig laat begon te worden was de leiding zo lief om de vermoeide scouts in de auto terug te brengen naar het terrein. Eenmaal daar aangekomen was het tijd om de tanden te poetsen en lekker naar bed te gaan, zodat ze er de volgende dag weer tegenaan konden, want zaterdag was weer een drukke dag.


In de ochtend begonnen we met het ontbijt, waarbij iedereen dacht even lekker te kunnen eten. Niets was minder waar want het was ten slotte 1 april en een aantal scouts vonden dat ze dat niet zomaar voorbij konden laten gaan, dus de leiding moest eraan geloven.
Gewapend met een pak koekjes kwamen ze bij ons om ons een koekje aan te bieden. Toen een van de leiding heel vrolijk werd van de koekjes en er eentje pakte, begonnen er links en rechts al een aantal scouts te giechelen, maar ach, dat doen ze wel vaker. En toen, ja! Ze stopte het koekje in haar mond, waar die niet lang bleef, want de grappenmakers hadden deze bewerkt met tandpasta! De eerste 1 april grap was een feit en een wijze les was geleerd voor de leiding: als een scout je zomaar snoep aanbied, wees dan voorzichtig!
Na het lollige ontbijt begonnen we met het maken van een dasriem en frietbuilen. De dasriem hebben ze gemaakt door een speciaal touw op een bepaalde manier te knopen (Turkse knoop) waardoor er een soort ring ontstaat die om de das gedragen kan worden.
Een ander groepje was inmiddels druk bezig met het bouwen van de frietbuil, een slaapplaats tussen de bomen, die gemaakt is van een groot zeil. Toen iedereen klaar was hebben we met ons allen geluncht op het grote veld, lekker in de zon. De scouts moesten goed eten want er stond weer een actieve middag op het programma, namelijk: regel je eigen avond eten voor een appel en een ei. Per patrouille kregen ze een appel en een ei, hiermee moesten ze bij mensen vragen of ze deze mochten ruilen voor iets anders eetbaars voor die avond. Natuurlijk voelde dit voor sommige scouts wat onwennig, maar hoe meer er geruild werd, hoe enthousiaster ze werden. Omdat er bij ons in de omgeving niet zoveel huizen stonden, hebben we dit in het centrum van Borculo gedaan, wat voor de leiding goed uit kwam, want ze konden die grap van vanmorgen niet zomaar voorbij laten gaan dus gingen ze opzoek naar een goed idee om de scouts voor de gek te houden. Een idee was snel geboren.

Ondertussen kwamen de scouts terug bij de grote kerk waar we ons zouden verzamelen voor de terug weg, stuk voor stuk heel erg enthousiast want moest je toch eens kijken wat wij allemaal hebben gekregen! Na een korte snelle inspectie was de leiding het erover eens, ja, met al die producten konden alle patrouilles een goede maaltijd maken, dus mochten ze terug naar het terrein. Lopend, welteverstaan.

Gelukkig voor de scouts was het geen hele lange wandeling en konden ze al snel op het terrein gaan kijken wat iedereen had gekregen voor een appel en een ei. Pannenkoekmix, soep, broodjes, pasta, salade, rookworsten en zelfs een paasstol! Er was weinig wat ze niet hadden dus konden ze gaan koken. Voor de leiding een mooie gelegenheid om de grap voor te bereiden. Na een heerlijke zelf gemaakte maaltijd moet er natuurlijk opgeruimd worden, want een bende maken, dat kunnen onze scouts prima. Gelukkig ging dit vrij vlot waardoor alle scouts nog even tijd hadden om te chillen in de tent, aangezien het begon te regenen.
Toen het minder hard was gaan regenen konden we beginnen met het avondspel, maar de leiding had eerst nog een verrassing, omdat de scouts zo goed hun best hadden gedaan. Voor iedereen een lekker paasei.
Niemand was helemaal zeker dat het gewone chocolade eieren waren, want het papiertje zat er toch wel heel gek omheen. Dat klopte ook wel, want de leiding had het papiertje eraf gehaald en er weer omgedaan. 3,2,1 allemaal tegelijk het ei opeten. Waar de een genoot van zijn doodnormale chocolade ei, waren er een aantal scouts die toch echt zeep dachten te proeven, maar al snel was iedereen het erover eens: de leiding had gewoon het papiertje eraf gehaald zodat de scouts zouden denken dat er iets mee gedaan was. En dat was ook precies wat er gebeurd was.

Toen de rust weer enigszins terug was, kon het avondspel beginnen. Luukend Karstego (variant op levend stratego), een bosspel met lintjes en een verstopte vlag die veroverd moest worden. Bij onze scouts een geliefd spel, want ze mogen met elkaar stoeien, maar dit keer ook met de leiding. Van zo'n spel word je natuurlijk moe en krijg je dorst, dus gingen we gezellig met z'n allen bij het kampvuur zitten met een zakje chips en een beker drinken.
Daarna, bedtijd.

De volgende ochtend moest er begonnen worden met ochtend gymnastiek, een zeer gewaardeerd onderdeel van de ochtend..... Voor de leiding dan.
Muziek aan en nadoen wat de leiding doet. Omdat iedereen goed genoeg had meegedaan mochten ze lekker ontbijten. En zoals dat wel vaker gaat met onze scouts, was dit een aardige smeerboel. De foto's hiervan zeggen meer dan dat wij hier kunnen omschrijven. Natuurlijk moet er daarna opgeruimd worden, niet alleen alles van het ontbijt, maar het hele veld, we gingen tenslotte bijna naar huis. Maar eerst nog een potje voetbal met de leiding en de tassen weer inpakken. Een hele klus voor sommigen. Toen het hele terrein op was geruimd, was het alweer tijd voor de lunch. Gezellig met z'n allen op de boomstronken. Omdat de zon scheen, eindigde de lunch in een watergevecht voor sommigen. Op zich geen probleem, maar hoe moest je nou in de auto als je kleren zo nat waren en je tas al onderweg was naar ons eigen scouting terrein? Dan doe je maar wat kleren van de leiding aan. Na dit waterballet was het helaas al weer tijd om terug te gaan naar huis.

Wij kijken terug op een zeer geslaagd kamp en bedanken de scouts dat ze het geslaagd hebben gemaakt.

Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017Voorjaarskamp 2017