Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL

In Nederland was 2020 het Herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid. Dit zou in Gelderland en in de
Achterhoek met een eigen programma worden gevierd, maar door Covid-19 zijn veel activiteiten
verzet naar 2021 en 2022. Scouting Roothaan vierden alsnog 75 jaar Vrijheid en wel
op vrijdag 8 oktober en zaterdag 9 oktober samen met scouting Nodan-VCP uit Bocholt!

We organiseerden een uitwisseling waarbij wij deelnamen aan elkaars scoutingactiviteiten.
Het doel van de uitwisseling was om elkaar te leren kennen, om iets mee te maken van elkaars taal en
van elkaars scoutingcultuur. Én om samen stil te staan bij wat het betekent om in vrijheid te kunnen leven.
Daarom heeft deze uitwisseling als thema ‘leven in Vrijheid’.

Op vrijdagavond 8 oktober bezocht de Nodan-VCP groep de Roothaangroep op het scoutingterrein
in de Koekendaal. De speltakken Scouts, RSA en Roverscouts hadden voor deze
gelegenheid een gezamenlijke opkomst waar de padvinders van de Nodan-VCP aan meededen. 
De avond begon met een openingsspel waarbij in estafette vorm 10 vragen over herdenken en vrijheid beantwoord moesten worden. 
Daarna was het tijd om te gaan pionieren en wel 10 heuse katapulten. De taalbarriere werd snel overwonnen, al bleken er op knopengebied nog wel wat verschillen te bestaan. Echter had dit geen invloed op de functies van de katapult en al snel vlogen je de ballen om de oren. De avond eindigde met een gezellig kampvuur tot in de late uurtjes.

Op zaterdagmiddag 9 oktober bezocht de Roothaangroep de Nodan-VCP-groep in Bocholt.
Dit deden we met een prachtige touringcar volgeladen met bevers, welpen en scouts.
In Bocholt begonnen we onze opkomst bij het Rathaus op de Berliner platz, waar we een denkbeeldige vlag hebben gehesen.
Vervolgens een Stadt-Rally door het centrum, waarbij de dino's zeer populair waren. 
Toch werd er ook nog fanatiek gezwoegt op de vragen over de cultuur van Bocholt. Er waren wat groepjes die stiekem een stukje van de route afsneden en uiteindelijk toch nog met vertraging aankwamen bij het Textielmuseum. Daar stonden de vuurtonnen voor ons klaar. 
De meeste bevers en welpen doken eerst nog even de speeltuin in, maar kwamen toch al snel op het eten af. Er was bratwurst in overvloed en boven de kampvuurtjes ontstonden heerlijke broodjes. Nog een groepsfoto later, was het alweer tijd voor de afsluiting. Groepje 1 bleek gewonnen te hebben en kreeg een mooie Bocholt mok. Voor iedereen was er nog een badge en een tradiotioneel 'Weckman' broodje. 

Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL Grensoverschrijdende scouting activiteit DE - NL